Балканска кръгла маса в Скопие, Северна Република Македония

Каллендар

септември 2021
П В С Ч П С Н
« авг.   окт. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

От 24.09 до 26.09.2021 г. се проведе Балканска кръгла маса в Скопие, Северна Република Македония. Домакин на събитето бе Младежкият социалистически интернационал.

Представители от България, членове на ръководството на младежката организация на Българска социалдемокрация – Евролевица,  бяха Вилислава Добринова и Дарина Велкова. Те имаха възможност да се запознаят с останалите балкански участници от страните-съседки – Сърбия, Черна гора, Албания, Хърватия. Обмениха своите идеи и се впуснаха в дълги политически разговори.

Добринова и Велкова имаха честта да присъстват на Социо-екологичния форум в Скопие, чрез съдействието на Friedrich Ebert Foundation, Olof Palme Center и Progressive Institute. Там детайлно бяха обсъдени въпросите относно зелената сделка за по-чиста и ефективна икономика и темата за климатичните промени. Гости и коментатори бяха видни министри и хора от македонския елит. Г-жа Саня Лукаревска, заместник-председател на СДСМ и директор на Агенцията за публични приходи (АПП), беше специален гост и проведе дискусия с младите лица от балканските държави.

Добринова и Велкова имаха възможността и да се срещнат с министър-председателя на Македония – г-н Зоран Заев. Те му връчиха официално писмо, в което партия Българска социалдемокрация изразява подкрепата си относно влизането на Македония в Европейския съюз. 

Проведоха значима дискусия относно политическата обстановка в балканските държави. Зоран Заев бе изчерпателен в отговорите си, засягащи българо-македонските отношения и сегашната политическа ситуация в България. Според него разединението не е ключът към успех. Трябва да се поддържаме и да сме заедно, защото „Ние сме братя!“. Г-н Заев бе позитивно настроен към предстоящите трети избори в България. Той смята, че правителство ще се сформира и страната ни ще се стабилизира.

Най-важната стъпка е младите хора да започнат да мислят план и стратегия за връщане за социалдемократичните ценности. Едно от най-значимите  решения е взаимната помощ, защото без единение, няма успехи. Трябва да се погрижим за бъдещето, което всички ние искаме! И с такива млади, амбициозни и вярващи бъдещи политически лидери, ще успеем! 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*