Поредният брой на предаването “Заедно,българи!” – 20.07.2021г.

Каллендар

юли 2021
П В С Ч П С Н
« юни   авг. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

На 20.07.2021г. се проведе поредният брой на предаването „Заедно, българи!“ по ТВ Евроком с водещ проф. Александър Томов, председател на ПП „Българска Социалдемокрация – Евролевица“,част от Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“.

В първата част на предаването проф. Александър Томов стартира с кратко встъпление относно кризата и настоящите събития, които оказват негативно влияние в България, а именно: криза в здравеопазването, сблъсък между лекарски съсловия, възможна нова вълна на Ковид-19. Според него проблемът, възникнал в болница „Пирогов“, се е политизирал и довежда до сериозен проблем в обществото. И ако не се сформира правителство ,това може да прерасне в много тежка икономическа криза.

Гост бе проф. Ганчо Ганчев, който разиска темата относно острите проблеми пред служебното правителство – забавя ли се неправомерно Планът за възстановяване и устойчивост и има ли опасност от икономическа стагнация тази есен. Той стартира с дискусията за източването на здравната каса и според него това е дългосрочен проблем. България има ниска степен на ваксинация в Европейския съюз. И това ще доведе до „нов локдаун на българската икономика“. Цялата енергия на служебното правителство трябва да бъде фокусирана в стимулиране на ваксинацията. Какво трябва да се направи да се избегне този икономически локдаун? Сложен проблем ли е бюджетът за следващата година? Ще се сформира ли ново правителство? Икономиката на Европа и позицията на България в тази картина? На тези и още въпроси проф. Ганчев отговори изчерпателно и може да проследите целия разговор в първия линк отдолу.

Във втората част на предаването гостуваше евродепутатът Светослав Малинов,  ръководител на катедра “Политология” в Софийския университет. “Ще има ли устойчиво правителство в България?” беше въпросът, на който доц. Малинов отговори, като представи своята оценка и възможните сценарии. Според него “бързи” трети предсрочни избори тази година в България няма да има. Неясно е колко стабилно ще бъде това правителство, дали изобщо ще има пълен мандат при тази конфигурация, но е факт, че то ще се сформира, сподели още той. Доколкото интересът на европейците към страната ни, той никога не е бил много висок, коментира г-н Малинов, но смяната на изключително дългото управление на Бойко Борисов определено е направило впечатление и е влязло в европейските новини. “Защо българите дават доверие на нова партия?”, “Защо българите дават доверие на партия с лидер-шоумен ?”, “Защо търпят подобно отношение към медиите от “победителите”?” се пита Европа. Най-тежкият удар, който участниците на протестите претърпяха, от граждани до политици, беше нанесен лично от Слави Трифонов с начина, по който обяви кабинета в понеделник (19.07), изтъкна доцентът. Как ще процедират останалите партии спрямо ИТН? Ще има ли задълбочен диалог, варианти за коалиране, авторитета на партиите на статуквото на фона на новите партии и тяхното участие в 46-ия парламент? Отговорите може да проследите във втория линк.

В третата и последна част на предаването проф. Томов изложи четири профила и четири имена: Стефан Янев, Кирил Петков, Николай Денков и Бойко Рашков. Проф.Томов изтъкна предимствата поотделно и коментира какво би направил всеки един от тях, ако стане министър-председател. Според него те са безспорни носители на интегративна сила и могат да обединят мнозинството депутати в парламента и да вдъхнат надежда,че България ще има стабилно правителство.

Цялото предаване можете да проследите на следните линкове:

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/11832

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/11833

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/11834

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*