Изборите на 4 април: измамата и нуждата от нови предсрочни избори

Каллендар

април 2021
П В С Ч П С Н
« мар.   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Протестът срещу статуквото през 2020г. беше подкрепен от близо 70% от българските граждани. Около 4 млн. българи казаха да на искането за оставка на ГЕРБ и Борисов. На 4 април за партиите на протеста гласуваха малко над 1 млн. души:

  • 565 000 за „Има такъв народ“;
  • 302 000 за „Демократична България“;
  • 151 000 за „Изправи се. Мутри вън“;
  • Около 100 000 гласа за партии на протеста, които останаха под 4 процентната бариера.

Големият въпрос е защо при такава силна подкрепа гласовете за протестите на 4 април се оказаха близо 4 пъти по-малко.

Първата причина е, че авторитарната машина на ГЕРБ „притисна остро“ българските избиратели. Десетки хиляди българи бяха заплашвани, че ако не гласуват за ГЕРБ ще имат проблеми. Други, че ще загубят работните си места. Корпоративния вот достигна небивали размери. Представители на местната власт на ГЕРБ принуждаваха бизнесмени да гарантират, че служителите им ще гласуват „както трябва“.  

Втората причина е сплашването с пандемията от COVID – 19.  Денонощната пропаганда, на която се хванаха група лекари и основни медии принудиха десетки хиляди българи да си останат вкъщи. Ограничаването на броя на секциите в чужбина също повлия отрицателно на общата активност.

Третата причина е безпрецедентното, мащабно купуване на гласове. Ако някой сега направи разследване, ще установи, че гласовете вече се плащат, не с кебапчета и кюфтета, а чрез организирано заснемане с телефон на гласа, чрез специален софтуер за прехвърляне на гласове. На тези избори ГЕРБ и още няколко партии се съревноваваха кой повече ще купи.

Но имаше и още една причина поради, чрез която силата на протеста бе разпиляна. От най- активните организатори на протеста, в парламента попаднаха само две групи. Едно отровно дуо, реши на прекрати протестите без да пита никого, и без да има право на това. Един бивш министър видя възможност в протеста да възстанови силата на старата десница. Един бивш омбудсман прецени, че неговата коалиция може сама да оглави протеста и да спечели неговите гласове. И едните и другите днес не са доволни от постигнатото. Това е така защото бе изпусната възможността да се постигне широк алианс на всички, които искаха промяна.

В крайна сметка резултатите от изборите на 4 април постигнаха само частична промяна. ГЕРБ падна от власт, но остана първа политическа сила. Три партии на протеста влязоха в парламента, но броя на депутатите им не стигат за самостоятелно управление.

Когато през 2018г. създадохме движение „Заедно за промяна“, ние изходихме от една доказана от историята закономерност – че авторитарен режим бил дълго години на власт може да бъде свален само чрез широко единение на обществени сили.

Все още това единение е постигнато само частично.  Бе достатъчно да се събори властта, която ни превърна в най-бедната и корумпирана държава. Но не бе достатъчно за да изгради силно алтернативно управление.

Поради това водеща партия не протеста „Има такъв народ“ може да формира правителство, но само с цената на много компромиси и безпринципна коалиция за да просъществува такова правителство трябва да направи подмяна на идеите на протеста. А това е опасно. Именно това може да компрометира промяната и да върне ГЕРБ на власт.  

 Но има и друга възможност – да се тръгне към истинско и широко обединение на всички, които искаха промяна през 2020г. и по-рано. Да се тръгне към нови бързи избори:

  • без избирателната машина на ГЕРБ;
  • без репресиите;
  • без корпоративния вот;
  • без купуването на гласове.

Това, което не бе свършено на 4 април, може да бъде довършено на 4 юли или по-късно. Достатъчно е „Има такъв народ“ да се обърне към всички сили на промяната и да им даде простор за изява. Да ги сплоти! Да ги обедини! Необходимо е уроците от протестите и след това да бъдат научени, а личните амбиции да отидат на по-заден план. Необходимо е да се тръгне по-смело към обединение на българските граждани.

Ако „Има такъв народ върне мандата това ще открие нови простори пред националното обединение в името на нова България. И това няма да е началото на хаос, а път към стабилна и необратима промяна! Служебното правителство само ще стимулира този процес. Тук още веднага следва да подчертаем, че президентът Румен Радев става естествен лидер на промяната. Той не може да узурпира властта, защото Конституцията го ограничава, но може да помогне в решаваща степен, силите на промяната да победят окончателно.

Впрочем нашите идеи от лятото на 2020г., бяха точно такива – предсрочни избори, служебно правителство, замяна на авторитарното управление с нов демократичен модел.

проф. Александър Томов

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*