проф. Гарабед Минасян: СЪЩЕСТВУВА ХАОС В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Каллендар

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.   окт. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИТОКЪТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ НЕ САМО ПРЕСЕКНА, НО ИМАМЕ И ИЗТИЧАНЕ НА КАПИТАЛ ОТ СТРАНАТАВИДИМО ФИСКАЛНИТЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ НЕ СА РЕШАВАЩИ. ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ЕГИПЕТ ПРЕДЛАГАШЕ ФАНТАСТИЧНИ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ, НО…

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ПЪЛНИ С АГРЕСИВНА САМОНАДЕЯНОСТ, КАЗВА ОЩЕ ПРОФЕСОРА

 
Проф. Гарабед Минасян е роден през 1944 година. Специализирал е в СССР, Великобритания, САЩ и Австрия. Два мандата е  член на управителния съвет на БНБ (от 1997 г. до 2006 г.) През периода 1997 – 2000 г. и икономически съветник на президента Петър Стоянов. Работи в Икономическия институт на БАН. Доктор е на икономическите науки.
 
Проф. Минасян, изминаха 2 години от началото на управлението на ГЕРБ. Каква е вашата оценка за икономическата му политика?
Управлението на ГЕРБ дойде в един период, когато това на Тройната коалиция беше допуснало поредица от макроикономически грешки. Моята лична позиция и оценки са, че още през 2008 г. започнахме да чувстваме симптоми свързани с управлението на финансово-икономическата криза, което до голяма степен беше резултат от вътрешна неадекватна макроикономическа политика. Аз не съм привърженик на идеята, че това, което изживяваме, включително и сега, е следствие на някаква привнесена външна криза. 
Моето лично мнение е, че макроикономическата политиката, в решаваща степен, е виновна за състоянието на икономиката. ГЕРБ дойде на власт като някаква алтернатива, която би могла да обърне нещата и да поведе страната към относително по-добро бъдеще. По това време нямаше другата такава политическа сила, която да съумее да получи доверието на населението. Нека припомня, че дори аз, по някакъв начин, бях привлечен в изработването на отделни програми и правех всичко по силите си да им помогна. 
За тези две години човек може да направи една равносметка. Моята равносметка не е добра. Моята равносметка не е весела – тя е тъжна. Това, което очаквах от страна на ГЕРБ, да съумее да мобилизира своите хора и да тръгне по един правилен път за преодоляване на несполуките в нашата страна, не се случи. Оценката ми е, че в различни сфери на икономически живот нещата стоят драстично по-лошо от преди.Защо се получи така?
Аз имах много голяма надежда, че кадрите на ГЕРБ ще съумеят да повишат своите знания за това, което става в икономиката и да подходят по възможно най-правилния начин. Надеждата ми беше свързана и с авторитета и личността на лидера Бойко Борисов. Впечатленията ми тогава бяха, че той ще съумее да мобилизира хората от ГЕРБ и по решаващ начин ще промени характера и начина на управление. За съжаление това не стана. Преценката ми е, че нещата все повече и повече се влошават. Както в макроикономическата политика, така и в управлението на институциите. И в едната, и в другата сфера, нещата вървят надолу. 
Тук се изкушавам да вметна нещо. Вчера прочетох, че кандидатката за президент Меглена Кунева е решила да покани Любомир Христов за свой вицепрезидент. Аз аплодирам този избор. Любомир Христов е един много сериозен човек и бих го препоръчал навсякъде. Двамата, с него, подкрепяхме, преди две години ГЕРБ. Дори на конференция им ни беше дадена възможност  на тримата – мен, Христов и Симеон Дянков, да напраправим заключителни изказвания. Двамата с Христов бяхме пълни с оптимизъм. Все пак внимателен оптимизъм, все във връзка с това, че у нас нещата не се получават по начина по който трябва да се получат. Но тогава и двамата подкрепихме политиката на ГЕРБ. Днес и двамата сме се отдръпнали от ГЕРБ. Управляващите, за съжаление, не могат да четат. Те са пълни със самонадеяност, дори бих казъл агресивна самонадеяност. Не са склонни да слушат, не са склонни да коригират евентуални си грешки. Съществува, общо взето, хаос в управлението на държавата. Както в Народното събрание, така и в макроикономическото управление. В настощето мнозинство в  парламента, по моя категорична преценка, няма нито един сериозен депутат-икономист. Всичко което прави Народното събрание в икономическата област е плътно да следва инструкциите на управляващия елит. А той далеч не е наясно със себе си. Ще приведа за примери някои данни от държавния бюджет. Те са от първото тримесечие на тази година. Свързал съм ги с отчетения БВП и със състоянието на държавните финанси. Нямаме още данни за второто тримесечие. 
През първите три месеца имаме отбелязън ръст, позитивен, спрямо предходната година. Но той е повече фиктивен, такъв като надуване на болен човек. Защото инвестиционната активност продължава да спада. Още от 2008 година.  През първото тримесечие (I тр.) на 2008 г. нормата е била 34.5%. След това през I тр. на 2009 е 36 %, през I тр. на 2010 пада на 28 % (цифрите са на годишна база), а през I тр. на 2011 пада на 24 %.  Ако вземем нормата на натрупване за самото тримесечие, през 2011 тя е 19 %, докато през 2008 е 34 %. Деветнадесет процента са една изключително ниска инвестиционна активност. Реалният спад на инвестициите продължава. 
В областта на държавните финанси също виждаме много неблагоприятна ситуация. Делът на приходите в БВП през I тримесечие за 4 години  спада с 34-35 %. 
За I тримесечие на тази година делът на събраните приходи в държавния бюджет е 34.89 %. Това е катастрофално ниско равнище.Защо събираемостта на приходите в държания бюджет спада толкова драстично, след като базата и ставките в данъчното облагане не са променяни?
Да, те остават едни и същи. Видимо е, че администрацията не съумява да се справи с проблема. И всичко това води до ответна реакция в намаляването на разходната част на бюджета.
Философията на настоящото управление е: събираме толкова и изразходваме толкова. А моят въпрос е: защо събираме толкова? Защо не събираме повече? 
Трябва да се даде обяснение, отговор на този въпрос – защо събираемостта е толкова ниска. Традиционният отговор е, че при ДДС е спаднала поради проблеми във външната търговия, тоест във вноса и износа. Но това не обяснява целия драстичен спад на събираемостта. Няма никакъв отговор. 
В това отношение постоянно сме свидетели на хаотично прехвърляне ту от едната страна, ту от другата. Наскоро, бяхме на свидетели на това, че се повишават изискванията към НАП. Правят се шумни проверки, които, на пръв поглед, смайват, а резултатите си остават неудовлетворителни. Спадът в приходната част продължава. Ако погледнем другата страна на нещата, свързана с платежния баланс – там положението също е катастрофално. 
По отношение на финансовата сметка също има драматичен обрат. Преди имахме приток на чуждестранна валута по линия на финансовата сметка на платежния баланс. Сега, не само че нямаме такъв приток, но има и изтичане на капитал от страната, което драмтично променя състоянието на платежния баланс. За 2009-2010 имаме нетно изтичане на валута от страната в размер на около 1 млрд.евро. За първото тримесечие на 2011 – нетното изтичане е в размер на 665 милиона евро. Това е сериозен сигнал, който би следвало да говори на макроикономическото управление, че нещо не е в ред. Единствената перспектива, ако нещата продължат по този начин, е натиск върху паричния съвет и натиск върху валутния курс. Но виждам, че правителството нищо не прави.

Какво би трябвало и какво може да направи то?
Да създаде благоприятна инвестиционна среда. Сега се бием в гърдите и се хвалим за това, че корпоративният данък е най-нисък у нас. Въпреки това инвеститори не идват. Логичният въпрос е: защо не идват, след като имаме най-нисък данък – 10 %, а предпочитат Германия, където плащат 33 %? 
Видимо е, че не само фискалните мерки са решаващи за повишаване атрактивността на страната. Освен тях има и още много други неща, които трябва да се оправят. Ако човек има проблеми със сърцето и вземе лекарства за стомашно разстройство не би могъл да се оправи. Същото и с тези фискални облекчения, когато се мъчим да компенсираме в други сфери. Кои са другите сфери? Например институционалната. Бъркотията в институциите не може да се оправи с фискални облекчения. Това не работи.
 Навремето Египет, преди 20 години, предлагаше фантастични данъчни облекчения. Например 15 години данъчна ваканция. Строиш, произвеждаш нещо и 15 години нищо не плащаш и въпреки това чуждестранни инвеститори не отиваха в Египет. Защо не отиваха? Видимо фискалните облекчения не са решаващи. Има и други неща, които трябва да оправиш. Да направиш добра диагноза на състоянието на икономиката. 
Ние не лекуваме сега икономиката по подходящ начин. Това, което ми е най-болно е, че има тотално неразбиране. Такава е преценката ми. Не ангажирам никой друг с болестта на нашата икономика.  И за лекарства, и за лековете, които трябва да се приложат. Нещата вървят все по-зле, и по-зле.

Кога ще излезем от кризата?
Всичко зависи от макроикономическото управление. Нещата в икономиката не са като в метеорологията. В развитието на икономиката макроикономическото управление оказва сериозно влияние. Ще приведа един много показателен пример. Наскоро Симеон Дянков подмени изцяло управленския екип на Българската банка за развитие без никаква аргументация. А тази банка беше увеличила миналата година активите си с  50 %! Фантастичен ръст, нещо, което в условията на всеобща стагнация е невероятно. Резултатите, които показа тази банка бяха изключително добри. Защо тогава, на какво основание, подмени целия екип? Обяснението на финансовия министър беше, че той е принципал и има право да налага определени решения. Това все пак не му е бащиния и трябва да даде обяснения.

При такива условия какво прави българският бизнес?
Реанимира. Българският бизнес отчаяно се нуждае от инвестиции. Отчаяно се нуждае и цялата ни икономика от приток на свежи финансови ресурси. И този приток го очакваме под формата на чуждестранни инвестиции. И този приток го очакваме под формата на чуждестранни инвестиции. Сега той пресекна и не само пресекна, но имаме изтичане на капитал. Макроикономическият елит трябва да осмисли защо така стават нещата и да намери реалното, практическо решение на проблемите. Нещо, което си мисля, че това управление не е в състояние да направи.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*