Отзвук от конференцията „Кризата в левицата и задачите на социалдемокрацията“

Каллендар

януари 2022
П В С Ч П С Н
« дек.   февр. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Изминалата събота, 15ти януари, в Гранд Хотел София се проведе дългоочакваната конференция на тема „Кризата в лявото пространство и задачите на социалдемокрацията“. В препълнения салон присъстваха над 70 души – интелектуалци, общественици, представители на политически партии, академични лица и радетели на лявата идея, разбира се, при неспазване на всякакви т.нар. „противоепидемични мерки“.

Сред присъстващите бяха: проф. Александър Томов, проф. Гена Велковска, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Иван Станков, проф. Гарабед Минасян,  проф. Ганчо Ганчев, лидерът на „Отечествения съюз“ – Симеон Симеонов, изпълнителния секретар на ПП „Партия на Зелените“ – Христо Дунчев, представители на ръководството на партия „Подем“ и др.

Основен доклад изнесе доц. Мария Пиргова, която говори за историческия генезис на социалдемократическата идея и обществената потребност от създаването и съществуването на политическо движение, което си поставя като основни цели – защита на правата на трудещите се, защита на правата на социално слабите и неоправданите, както и уязвими групи – жени, бедни, деца, лица със специфични потребности.

Вторият доклад бе изготвен от доц. Радослав Радославов, като докладът бе представен от Александър Гарибов поради невъзможност на доц. Радославов да присъства.  В доклада  бяха изнесени цифрите показващи крушението на подкрепата за левите партии на изборите проведени през 2021г. Също така постави под въпрос „лявото“ съдържание на най-голямата уж „лява“ партия, която вместо да работи за прогресивно подоходно облагане и достойни пенсии говори предимно за „джендър идеологията“.

Анализ на ситуацията в лявото пространство направи и председателят на ПП БСД- Евролевица проф. Александър Томов. Той говори за неуспешната формула през годините „БСП+“, която се изразява в поглъщане на формални коалиционни партньори от БСП и в крайна сметка намаляване на електоралната подкрепа за т.нар. „широка лява коалиция“. Проф. Томов говори и за обезличаването на левицата бидейки част от настоящата политическа коалиция, която в представеното коалиционно споразумение не е защитила нито една лява политика.

Проф. Иван Станков сподели, че левите политики в земеделието отсъстват – когато социалните неравенства в този традиционен за страната ни сектор са толкова ярко изразени – малцина земеделски мултимилионери срещу мнозинство от бедни обитатели на българските села. Латифундистко/чукойско земеделие на 2-3 зърнени култури, които се изнасят вместо биоземеделие на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност.

Изказвания направиха още адв. Звезделин Запрянов, Венцислав Наков, Стефан Попов, Йордан Яков, Симеон Симеонов и др.

Следващият голям форум посветен на темата ще се проведе на 26.02.2022г., когато ще се проведе годишнина от създаването на ПП Българска Социалдемокрация – Евролевица – 25 години по-късно ПП БСДЕ е единствената самостоятелно представена социалдемократическа формация в парламента. БСДЕ има неспирен политически живот и извън парламента и постоянството на нейното ръководство, членове и активисти, програмите написани от професори дадоха своя плод-  БСД – Евролевица увеличи четири пъти резултата си на изборите проведени на 14.02.2021г. Това дава основание да се смята, че пред българската социалдемокрация се очертават много по-големи перспективи!

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*