Република Северна Македония – братска и европейска – това е най-важното за България

Каллендар

октомври 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Република Северна Македония – братска и европейска – това е най-важното за България

Утре, 6 октомври, се провежда среща на върха за интеграцията на Западните Балкани в Европа. Току-що правителството на Румен Радев ни информира, че „въпреки натиска, позицията на България остава твърда“, т.е ние държим на своето вето. На тази позиция остават ГЕРБ, БСП, ВМРО и още куп националисти, а също така сегашният президент Румен Радев.
Тази позиция е погрешна – беше погрешна и остава погрешна. Аз също държа на нашето историческо минало. Възпитан съм в духа на илинденци, на Гоце Делчев и Даме Груев, на Самуил и Гаврил Радомир, но смятам, че парламентарното решение на 44-тия Парламент за Република Северна Македония беше следствие на политическа недалновидност и на сбъркани приоритети.
Вместо да изпишем вежди, извадихме очи. Вместо да ангажираме европейските държави за нашата кауза, ние ги отблъснахме. Вместо да се облегнем на македонците с български корени и паспорти, ние ги отчуждихме.
От 1992 г. до 2020 г. ние помагахме на македонците като свои братя. Давахме средства, оръжие, обучавахме хиляди хора в нашите университети. Целта, която имахме беше ясна и благородна – да премахнем границите и да заживеем като братя в рамките на Европейския съюз. Да, дразнехме се от публикации в техния печат, от текстове в учебниците, от гавра с наши паметници, но нима не разбрахме от собствения си опит , че такива проблеми се решават с разбирателство, с механизми за подкрепа, с външна помощ. Търпението в дипломацията е злато. Постигането на стратегическата цел е винаги по-важна от отделните по-малки цели.
Днес, от президентството ни съобщиха, че сме подложени на сериозен външен натиск. Това е мека формулировка. Подложени сме на неразбиране и в голяма степен на изолация от нашите съюзници, с всички произтичащи от това рискове и последствия.
Поради всичко това, моят апел към сегашния президент Радев и към служебното правителство е смяната на подхода; дайте публично шанс за промяна- без да отстъпваме от историческите си ценности, да деблокираме процеса на интеграцията на Западните Балкани в Европа. Намирам това за възможно и реалистично при по-голяма дипломатическа гъвкавост. Нека запомним главната ни цел: абсолютен външнополитически проект е да интегрираме Република Северна Македония в Европейския съюз. Само тогава общите ни ценности, културната и езиковата близост ще се проявят в най-голяма степен.
 
05.10.2021 г.
Проф. Александър Томов
/ кандидат-президент /

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*