Промяната – кой, как, кога, защо?

Каллендар

декември 2020
П В С Ч П С Н
« ное.   ян. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

На 15ти декември се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“ с водещ проф. Александър Томов – лидер на Българската Социалдемокрация – Евролевица, част от Движение ЗАЕДНО за промяна.

Първи гост бе г-жа Весела Чернева главен директор „Програми“ и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ecfr.eu). Преди това е директор на програма „Европа и съседи“ от 2013 г. От февруари 2010 г. до март 2013 г. Весела Чернева e говорител на Министерство на външните работи. Директор е на българския офис на Европейския съвет за външна политика  от 2008 г. и програмен директор в Център за либерални стратегии от 2003 г. Била е наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy – България” от неговото създаване през април 2005 г.

От 2000 до 2003 г. Весела Чернева е работила като политически секретар в българското посолство във Вашингтон, САЩ, а преди това е била референт за Германия в Министерството на външните работи, София, България.

Г-жа Чернева заяви, че  блокирането на започването на преговори за присъединяване на Македония към ЕС е стратегическа грешка и блокира също така и интегритета на Албания в ЕС, въпреки заявената по време на българското европредседателство готовност и голямо желание за интеграция на Западни Балкани в ЕС. Сега този процес е възпрепятстван именно от България и по-точно от нейните невежи и неграмотни управленци.

Според Весела Чернева най-близкия път за сближение и интеграция на Македония и България е именно през Европейския съюз. Тя се позова и на интервю на представители на  българско-македонската-търговска камара, които работят и функционират въпреки липсата на базова държавна политика и помощ.

Във втората част на предаването участваха координаторите на Движение ЗАЕДНО за промяна в Северна България – Мая Антова и Йордан Яков. Те говориха за работата по набиране на симпатизанти на Движение ЗАЕДНО за промяна, по запознаване на българските граждани с програмата за ускорено икономическо развитие. Според Антова и Яков най-важното е, че вече няма страх сред гражданите особено в малките населени места да застанат публично с лицата си срещу местните феодали от ГЕРБ и ДПС, които съвместно контролират болшинството от общините и използват тоталитарни методи за репресия срещу всеки надигнал се опозиционен глас – заплахи, отказ от достъп до публични услуги, физическа разправа, институционален натиск и други подобни.  Йордан Яков изрази готовност на структурите на Движение ЗАЕДНО за промяна в област Велико Търново на 10 общини от 10 общо. Мая Антова обяви, че цели структури на парламентарни политически сили в гр. Враца се присъединяват към Движението омерзени от техните „представители“ в парламента.

Инж. Яков и Антова са уверени, че промяната на страната е неизбежна и изправянето на страната от икономическия и демографски погром от 10 годишното управление на мутрите ще бъде трудно, но крайно необходимо и неотложно. В контекста на вече над пет месечните протести – гражданското общество в страната или поне това, което не се е евакуирало от страната се пробуди. Именно тези граждани търсят политическо представителство в новия парламент на знаещи, образовани хора, на Коалицията на знанието като контрапункт на сегашните позорни лица – мутри, неграмотни лелки и видимо обезобразени от лакомия и преяждане с власт, пари и корупция шопари – като Красен Кралев докарал българският спорт до незапомнено дъно и Красимир Каракачанов – провалил европейското бъдеще на западните Балкани, за да може да продължи да търгува с документи за българското гражданство.

В заключение проф. Александър Томов представи писмото на групата професори-макроикономисти до президента на Република България във връзка с Бюджет 2021г., което засяга не просто липсата на каквито й да е заложени политики в бюджета,  а и съмнителни изходни макроикономически показатели заложени в данните за 2020г. Писмото бе входирано при администрацията на  Президенството на 14.12.2020г.

Томов говори и за нападките от троловете на властта срещу него повод казусите „ЦСКА“ и „Кремиковци“. Пропагандата на властимащите и техните глашатаи не може да заблуди българските граждани и да промени фактите. ЦСКА стана шампион за последен път по време на управлението на проф. Томов, а металургичият комбинат „Кремиковци“ беше в най-проспериращото си положение и като доходи на работниците и като инвестиционна политика и като крайна продадена продукция и като заплащане на данъчни приходи в хазната  (2% от БВП), когато бе собственост на Прамод Митал (Арселор Митал) с директор Александър Томов. Преките чуждестранни инвестиции докарани в България от Александър Томов като физическо лице надминават общата стойност на инвестиции за цялото 10 годишно управление на ГЕРБ.

Днес вместо модерен металургичен комбинат на мястото на МК „Кремиковци“ могат да се видят апокалиптични картини, пустош и подмотаващи се скрападжии – пратени от мутрите, за да разрушат до основи всичко печелившо и да приберат бързи пари и кюлчета в чекмеджетата.  Промяната в България на 28ми март е необходима, за да продължи тази държава и нейния народ да ги има и след 10 години – иначе ще остане само една празна територия от 1339 – годишната ни история, която дори Османската империя не можа да сломи – но Борисов и компанията му плиткоумници унищожават.

Цялото предаване може да гледате на следните линкове:

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9692

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9693

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*