Време е за отговорност и личен пример

Каллендар

декември 2020
П В С Ч П С Н
« ное.   ян. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Националният план за ваксинация, който беше представен днес пред българското общество е разработен от специална работна група , съставена от представители на различни ведомства и институции, имащи отношение към процеса на ваксинация.

Основната цел на плана е постигането на индивидуален и колективен имунитет на населението, като имунизацията е доброволна и безплатна.

Според плана в началото ще се използват само ограничени количества различни ваксини. Поради това са определени приоритетни, целеви групи, които трябва да бъдат ваксинирани първи.

Фаза I: Медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал – 243 600 лица;

Фаза II: Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Очакван брой подлежащи: 112 080 лица

Фаза IV: Възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Очакван брой подлежащи: 1 800 000

Фаза V: Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Основния проблем при ваксинирането е ниският процент на хората, които са убедени в необходимостта от ваксиниране, както и страхът от заразяване от неутвърдените нови ваксини срещу COVID-19.

Този проблем произтича от натрупаното огромно недоверие към управляващите във властта и катастрофалното положение на здравната система след разгръщане на втората вълна на вируса.

В плана е предвиден раздел за комуникация и обществена информация, който е насочен към провеждане на прозрачна, активна и целенасочена комуникационна кампания, опираща се на научни факти и доказателства за постигане на успех във ваксинирането срещу COVID-19.

Предвидено е отправянето на ясни послания към различните групи на обществото за значението и ползите от ваксинацията, за формиране както за елиминиране разпространението на подвеждаща информация, фалшиви новини и конспиративни теории по отношение на ваксините срещу COVID-19.

Предвижда се да бъдат използвани различни медиатори, НПО, религиозни лидери чрез централни и местни медии и социални платформи.

Националният план е относително добър документ, който обаче ще си остане къс хартия, ако не се осъществи една изключително важна промяна в него.

Успехът на Националният план за ваксинация е възможен единствено чрез личния пример на настоящия политически и админстративен елит на всички управленски нива.

В първата фаза трябва да бъдат имунизирани публично пред средствата за масова информация (телевизията) Президент, министър-председател, министри, зам.министри, председатели на държавни агенции, всички народни представители, областни управители, кметове на общини, председатели на общински съветници и всички общински съветници. Тук могат да се включат и ръководствата на политическите партии на всички нива и синдикатите. Естествено при спазване на принципа на доброволност и безплатност на ваксинирането.

Неслучайно в САЩ първи ще се ваксинират бившите президенти Клинтън, Буш и Обама.

Време е за поемане на отговорност пред народа и убеждаване чрез личния пример на всеки един от  управляващите на всички нива.

В условията на неизбежен риск от непроверените напълно нови ваксини ще проличи разликата между формалните и истинските лидери в държавата.

Обикновените хора трябва да бъдат поведени от своите водачи в борбата срещу неизвестното. Те трябва да бъдат убедени от категоричните действия на хората във властта, че няма нищо страшно, че страничните ефекти от ваксинирането не са толкова опасни.

Едва месец и половина след ваксинацията на управленския елит на държавата може да се продължи с ваксинирането по поредността на другите целеви групи , предвидени в плана.

Ако първата целева група за ваксиниране не е групата на политическия и административен елит на страната вероятността за успех на Националния план за ваксинация е много ниска. Постигането на ваксинация на 70-75% от населението няма как да бъде реализирана.

И тогава целта за постигане на колективен имунитет на обществото ще си остане само добро пожелание.

 

 

 

04.12.2020г.                                           Радослав Радославов – зам.-председател на ПП БСДЕ

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*