Върховенство на закона и еврофондове. Ще спрат ли европейските пари за България заради резолюцията в ЕП?

Каллендар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.   дек. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

На 17ти ноември се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“ с водещ – лидера на Българска Социалдемокрация – Евролевица част от Движение ЗАЕДНО за промяна – проф. Александър Томов.

 

В първата част проф. Томов в емоционален монолог говори за кризата в здравеопазването, чийто пробойни личат все повече при повишеното натоварване с пациенти от последните седмици. Тази криза не е от днес, нито от вчера, а следствие на дългогодишното недофинсиране на здравната система, бягството на завършилите медицина у нас в посока чужбина, лошата материална база особено в общинските болници.

Първият разговор бе с група студенти – организатори на протести срещу корупцията и неграмостността на Борисов и шайка. Това бяха студените Бранкова изучаваща „политология“ в СУ,  Йорданов изучаващ „право“ в СУ и Михаил Иванов изучаващ „театрално изкуство“ в Нов български университет. Младите революционери отправиха разнопосочни критики към управляващите и определиха дистанционното обучение по интернет като недобро, немотивиращо, неефективно. Отделно то това немалка част от преподавателите изпитвали трудности с работата с интернет-платформите за преподаване и изобщо не провеждали занаятия.

 

Във втората част на предаването бе проведен разговор с представител на Малта в Европейския парламент – Алекс Салиба – депутат от групата на Социалисти и демократи. Г-н Салиба говори пространно за приетата на 8ми октомври т.г. резолюция в Европейския парламент за корупцията в България. Салиба, който е един от 20-те най-перспективни млади евродепутати за 2020г. според списание „Политико“ говори за въвеждането на принципа на „върховенство на закона“, който накратко означава, че европейско финансиране и фондове могат да бъдат спирани към държава членка ако се установят нарушения на принципите на демокрацията и закоността. А приетата от Европейския парламент резолюция установява точно такива смущаващи явления в България. На коментар на проф. Томов затова, че българските власти и премиера се опитаха да неглижират резолюцията на Европейския парламент и да я представят като документ без значение и последствия, евродепутатът Салиба отговори, че тази резолюция има сериозна тежест, а при встъпването си в длъжност председателят на Европейската комисия  – Урсула фон дер Лайен ясно е заявила, че резолюциите и позициите на Европарламента ще се взимат предвид от изпълнителното ръководство на Европейския съюз, каквото представлява Европейската Комисия. Депутатът Салиба допълни, че той и неговите прогресивни колеги евродепутати подкрепят справедливите протести на хиляди български граждани от последните месеци и, че за съжаление от корупцията на Борисов ще страдат обикновените граждани, когато европейските фондове бъдат спрени. Също така заяви, че Борисов не може вечно да крие своята корупционност зад определена група в Европейската народна партия. Проф. Томов допълни, че дори някои депутати от самата ЕНП са гласували в подкрепа на резолюцията. Салиба изрази огорчение, че именно България е известна като най-бедната и корумпирана държава в Европа и европейските институции. С пожелания за срочна политическа промяна в страната евродепутът Салиба пожела успех на българските протестиращи.

В заключение проф. Томов направи обобщаващ анализ на политическата обстановка у нас и заяви, че Движение ЗАЕДНО за промяна ще бъде една от алтернативите на сегашното мутренско управление като Коалиция на знанието и програмното начало.

Цялото предаване може да гледате тук:

 

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9416

 

https://eurocom.bg/show/zaedno-bulgari/9417

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*