Единение, отношенията с Македония и още икономика

Каллендар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.   дек. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

На историческата дата за България – 10ти ноември, 31 години след началото на демократичните промени в страната се проведе поредния брой на предаването „Заедно, българи“ – витрината на Коалицията на знанието – Движение ЗАЕДНО за промяна към българското общество.

В първият разговор проф. Томов и д-р Радослав Радославов – зам.председател на ПП Българска Социалдемокрация – Евролевица беседваха по темата за българския преход – приключил ли е, институциите функционират ли спрямо европейските стандарти, дали българските олигарси свързани с  властимащите всъщност са доволни от последнте 30 години, докато мнозинството от млади хора избягаха от страната разочаровани и огорчени.

Според д-р Радославов идеологемите от миналото следва да бъдат поставени на заден план в името на програмно обединение за спешни промени в управлението на страната, които да я извадят от дъното по доходи и стандарт на живот, на което се намира.

Друг актуален въпрос от последната седмица – отношенията с Македония бяха коментирани от д-р Искрен Иванов от катедра „Политология“ в Софийския университет и Виктор Велевски – главен секретар на Младежкия социалдемократически съюз на Македония. И двамата се съгласиха, че споровете за миналото следва да бъдат обект на изследване от историците, но това не трябва да бъде условие или пречка за приемането на Македония в Европейския съюз, икономическото развитие и сближаване на България и Македония – две братски държави, които нямат помежду си нито скоростна пътна връзка, нито директна железопътна връзка. Настоящото и бъдещето на младите хора, техните доходи и семейства не бива да бъдат заложници на крайни псевдо-националистически популистки изказвания – като такива има и в България и в Македония.

В третата част на предаването проф. Гарабед Минасян и проф. Александър Томов обсъдиха икономическите перспективи пред световната, европейската и българската икономика. Професорите бяха критични към неграмотната, непрофесионална и всъщност липсваща визия за икономическо развитие на страната и откъсване от дъното на ЕС. Алтернативната икономическа доктрина на Движение ЗАЕДНО за промяна може категорично да повиши доходите и пенсиите на хората, завършиха двамата професори.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*