Позиция на Движение „Заедно за промяна“ във връзка с предложението за свикване на Велико народно събрание

Каллендар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли   сеп. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Предложението на сегашния премиер Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание е елементарен опит да се отклони общественото внимание от причините за политическата криза и да гарантира властта на парламентарното мнозинство за още продължителен период от време.

          Това предложение е противоконституционно защото не е внесено съгласно чл. 150 от Конституцията на страната. То е несъстоятелно, защото се представя като изход от кризата, но в действителност се задълбочава и радикализира. То е лъжовно, защото предварително е обречено и нереалистично.

          Основният политически извод, който можем да направим, е че Борисов и неговото правителство отказват да се съобразят с исканията на протестиращите и предприемат курс на политическа конфронтация с всички, които искат истински политически промени.

          Движение „Заедно за промяна“ е съставено от независими, социалдемократи, родолюбци, зелени и други политически движения. То е обединение на всички, които не приемат философията и практиката на българския преход и които не носят отговорност за неговите провали. През последните три години нашето движение организира поредица от протести срещу управлението на Борисов и разработи алтернативна Програма за ускорение на българското развитие.  

          Това са основанията да отхвърлим категорично предложенията на Бойко Борисов и да приемем следните решения:

          Първо.  Движение „Заедно за промяна“ ще продължи да подкрепя протестите и исканията за оставка на правителството на Борисов и главния прокурор Гешев. Ако претенциите ни към Борисов за цялостната му политика и за корупцията, в , която лично той участва, то претенциите към Главния прокурор Гешев са за отказа му да разследва корупцията по висшите етажи на властта и особено делата с висока обществена значимост, засягащи министър-председателя.

            Второ. Ние настояваме за незабавни промени в изборното законодателство, което да гарантира прозрачност и обективност на изборния процес, в т.ч.:

  • Машинно гласуване;
  • Дистанционно електронно гласуване;
  • Гласуване по пощата;
  • Възможност за проверка на достоверността на всеки отделен глас;
  • Камери в избирателните секции за онлайн контрол, като право на всеки гражданин;
  • Незабавно изчистване на избирателни секции от починали или изгубили избирателните си права.

Трето. Като продължаваме участието си в протестите Движение „Заедно за промяна“ смята да концентрира усилията си в:

  • Ежеседмично запознаване на обществеността с причините защо Бойко Борисов не може да продължи да управлява България, на постоянни пресконференции Движение „Заедно за промяна“ ще изнесе данни за корупционни практики, които правят невъзможно оставането на Бойко Борисов във властта;
  • Организиране на протести в градове, където обществеността все още не е запозната с идеите на протеста (автошествия, хепънинги и др.);
  • Запознаване на гражданите с алтернативната Програма за ускорено икономическо развитие в различни градове на страната.

Четвърто. Движение „Заедно за промяна“ подкрепя виждането на координаторите на протеста от т.н. „Отровно трио“, че никой не може и не бива да узурпира протеста. Същевременно ние от Движение „Заедно за промяна“ призоваваме за по-силна координация при организацията на крупни протести и инициативи, както това беше на 29 юли 2020г.  

          Пето. Смятаме, че протестите в страната следва да бъдат свързани с личен „Кодекс на честта“, в който всеки да гарантира своята непричастност към корупция и злоупотреба с публични средства. Това е начинът протестиращите да  не допуснат да бъдат замърсени от хора причастни към корупцията на бивши правителства или обратно – да не допуснат омаскаряването на честни и почтени хора в своите редици.

          Оставките на Борисов и Гешев са предпоставка за голяма политическа промяна в България. Но тези оставки не са достатъчни, нужна е смяна на цялата политическа система с цел България да се върне в руслото на европейските стандарти и демокрация. Да възстановим свободата на медиите, да реформиране съдебната система, да сменим икономическия модел, който да ни позволи да постигнем ускорение на икономиката и догонване на другите европейски страни.

 

 

17 август 2020г.                                                 Движение „Заедно за промяна“

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*