Програма на политическо „Движение ЗАЕДНО за промяна“ /2021-2025г./ /тезиси/

Каллендар

март 2020
П В С Ч П С Н
« февр.   май »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Проект на Програма на Движение Заедно за промяна

На 29.02.2020г. бе представен проект на Програма /тезиси/ на Движение Заедно за промяна.

Ето и текста:

Програма на политическо „Движение ЗАЕДНО за промяна“

/2021-2025г./

/тезиси/

  1. I. За нашето Движение и неговите цели

Движението „ЗАЕДНО за промяна“ (Движението) бе създадено на 9 юни 2018г., като гражданско обединение на безпартийни, социалдемократи, либерали, зелени и представители на неправителствени организации. Обединението на различни по политически произход хора стана около новата „Програма за ускорено развитие на България“ изготвена от водещи икономисти, социолози, юристи, аграрници и други експерти.

През 2019г. Движението участва в изборите за европарламент и за местни органи на властта, което го утвърди като една от най-големите извънпарламентарни политически сили.

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ се изгражда върху следните организационни и политически принципи:

Първо. Широко обединение на граждански и политически структури, което поставя в основата на своята политика обща „Програма за ускорено развитие на България.“ Тази програма предполага удвояване на темповете на растеж и на доходите на гражданите до края на следващия парламентарен мандат (2024г.)

Второ. Единно политическо ръководство на Движението, както в центъра, така и по места, способно да взема отговорни решения във всеки момент след края на м.март 2020г.

Трето. Коалиционната форма на участие в следващите парламентарни избори при гарантирано представителство на всички политически партии и авторитетни граждански движения в ръководните органи.

Четвърто. Партиите и гражданските сдружения   участват в Коалицията    или чрез доброволно вливане,  или   чрез нарочно споразумение.

Пето. Категорично отхвърляне за участие в Движението на министри, депутати и членове на партийни ръководства замесени в корупция по висшите етажи на властта или допуснали съществено увреждане на финансовите и материални активи на държавата.

Шесто. Даване на приоритет на експерното и професионалното начало при изграждането на Движението чрез привличане на доказани професионалисти от университетите, бизнеса, работещите в чужбина, млади новатори и т.н.

Седмо. Привличане във всички структури и ръководни органи на Движението на повече жени и издигане ролята на жените в политическия живот на страната.

Осмо. Постигане на поколенчески баланс между по-опитни и млади хора в ръководните структури на Движението като предпоставка за хармонично представителство на цялото българско население.

„ЗАЕДНО за промяна“ си поставя следните най-важни политически цели до края на 2024г.:

Първо. Да разшири влиянието си през 2020г. до степен, която гарантира превръщането на Движението във водеща политическа сила през новото десетилетие.

Второ. Да стане важна част от следващото парламентарно мнозинство от началото на 2021г.

Трето. Да участва във формирането на новото редовно българско правителство, което ще бъде изградено след парламентарните избори.

Четвърто. Да приложи на практика „Програмата за ускорено развитие на България“ с цел догонване на по-развитите европейски страни и пълно сближение със страните от Източна Европа.

Пето. Да гарантира напълно спирането на корупцията по висшите етажи на властта и наказания за всеки участвал в разграбването на държавни активи.

Шесто. Всички индивидуални и колективни членове на Коалицията се задължават да следват нейните принципи и цели, както и решенията на ръководните й органи. Тяхно демократично право е да обсъждат, предлагат и допълват решенията на Коалицията.

Най-важното отличие на нашето Движение е  морално-политическото право  да отрича и се разграничава от ВСИЧКИ досегашни управления на страната през последните четвърт век.

Правителството на Ж. Виденов  допусна хиперинфлация, срив на националните финанси и доходите на хората (1994-97г.). Отговорността за това е на Българската социалистическа партия.

Правителството на Ив. Костов   извърши приватизация, която доведе до разграбването и унищожаването на повече от 70% от българските предприятия (1997-2001г.). Отговорността за това е изцяло на Съюза на демократичните сили.

Правителството на С. Сакскобургготски (НДСВ и ДПС) допусна незапомнена по-рано корупция, а също така навлизането на криминални групировки във властта (2001-2005г.)

Правителството на С. Станишев (БСП, НДСВ, ДПС) продължи линията на разгръщане на корупцията по висшите етажи на властта, създаване с държавни активи на олигархия и прехвърляне на гигантски държавни средства в частни джобове чрез т.н. „заменки“.

Трите правителства на Б. Борисов   (ГЕРБ с парньори –  Реформаторски блок, АБВ, Обединени патриоти) окончателно утвърдиха олигархичния и корупционен характер на властта (2009-2020г.).

Постепенно бе извършен демонтаж на основни демократични принципи. Повечето медии бяха поставени под контрол. Появи се ужасната практика на купуване на гласове непозната до този момент в българския изборен процес. Увеличи се натискът върху прокуратурата, следствието и съда.

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ е единствената българска формация, която принципно се отличава от всички управления през последния четвърт век. В нейния състав има партии, които вече 27 години са в опозиция. Само такива партии, които са имали доблестта да съхраняват достойнството и честта си и да издържат на ударите на властта имат днес правото да отричат криминалния преход и да гледат хората с чисти сърца.

Ние, разбира се, не отричаме правото на нови партии и организации да следват същите принципи и виждаме в тях свои потенциални съюзници. Но не искаме да бъде намалявана силата и правото на тези, които последователно се бореха срещу масовата (извършена от БСП) и касовата приватизация (извършена от СДС), срещу корупцията по висшите етажи на властта, срещу заменките и приватизацията на най-крупните български предприятия.

Тук не става дума само за чест, а за политическо и морално право. Ето защо нашето Движение ще се бори за пълно разкриване на истината за грабителската българска приватизация и за корупционото пълнене на партийни каси на тези, които днес управляват България.

  1. II. Програма за ускорено развитие на България

Обединяваща платформа на нашата коалиция е „Програмата за ускорено развитие на България.“ Нашата борба е тази програма да се превърне в правителствена програма за периода 2021-2025г. Най-важните нейни отличителни черти са както следва:

Първо. Увеличаване на средните темпове на икономически растеж до 6-7% за периода 2021- 2025г. Това ще позволи да гарантираме догонване на другите източно-европейски страни до края на следващия мандат.

Второ. Нашите разчети показват, че при 6-7% растеж през 2025г. ние можем да достигнем средна заплата от 1000 евро и средна пенсия от 350 евро. Възнамеряваме също така да увеличим минималната работна заплата до 1000 лв.

Трето. Олигархичната  власт на ГЕРБ влоши рязко условията за чужди инвестиции в България. През 2018г. преките чужди инвестиции у нас бяха 580 млн. евро, а през 2019г. 630 млн. евро, което е само 1% от БВП. Нашата програма предвижа да увеличим рязко притока на чужди инвестиции: 2-3 млрд евро през 2021г, 5-6 млрд. през 2022г и да достигнем 10 млрд. евро в края на мандата (2025г.)

Четвърто. В следствие на незапомнената в нашата история емиграция през последните години България изпадна в хроничен недостиг на работна сила, а броят на заетите спадна под 3 млн. души. Ние си поставяме за цел всяка година в периода 2021-2025г. да осигуряваме не по-малко от 25-30 000 нови работни места, като дадем приоритет на  висококвалифицирания труд.

Пето. Убедени сме, че данъчните приходи  могат да бъдат увеличени съществено ако корупцията по висшите етажи на властта бъде ограничена. Нашите анализи показват, че дори при сегашните условия приходите от ДДС могат да се увеличат с 3 млрд. лв, на акцизи с 1- 1,5 млрд лв. на данък печалба с  1,5 – 2 млрд. лв. Аферата с частната лотария от януари т.г. доказа колко големи са резервите на приходната агенция и колко голяма е корупцията у нас.

Шесто. Приемаме като правилна стратегическа политика в България да бъде въведен базов доход за всички български граждани. Възнамеряваме да подготвим страната за подобна промяна до края на 2025г.

Седмо. Правителствата на ГЕРБ, БСП, НДСВ и ДПС допуснаха най-високата  в Европа социална диференциация. Възнамеряваме  да намалим социалната диференциация два пъти до 2025г. чрез въвеждане на прогресивен подоходен данък, нулева ставка за най-бедните и активна подоходна политика.

Осмо. Досегашните правителства допуснаха 30-32% от българското население да живее в бедност. Нашата Програма за ускорено развитие включва поредица от мерки за намаляване на броя на бедните от 2 до 3 пъти.

Девето. Трите правителства на ГЕРБ обрекоха основните социални сектори на хронично недофинансиране. В колапс изпаднаха водния сектор, ж.п. транспорта, енергетиката. От 20 000 км републиканска пътна мрежа са ремонтирани само 1000 км. За да се преодолее кризата в инфраструктурните отрасли е необходимо:

–          Да се инвестират 12-14 млрд. лв във водния сектор;

–          Да се предложи стратегически инвеститор в ж.п. транспорта;

–          Да се обнови изцяло енергийната стратегия на България в контекста на Зелената програма на Европейската комисия.

–          Да се инвестират 8-10 млрд. допълнителни средства.

Десето. Нашето Движение предлага обновление и на стратегията за развитие на българското здравеопазване. Опитите на последното правителство на ГЕРБ за някаква реформа   се провалиха.

Единадесето. Движение „ЗАЕДНО за промяна“ се обявява еднозначно за влизанието на България в чакалнята на Еврозоната. Закъснението на този процес се дължи, както на колебливата политика на ГЕРБ така и на корупцията в правителството. Отхвърляме категорично опитите да се провежда референдум по този въпрос.

Дванадесето. Удвоените темпове на растеж ще ни позволят да увеличим почти двойно бюджетите за култура и спорт. Чрез това ще се стремим да реализираме нова политика за укрепване на националната идентичност, здравето и оптимизма на нацията.

  1. III. Програма за пълна дигитализация на управлението и подготовката на кадри

Решаващ източник на ускорен растеж е пълната дигитализация на публичните услуги. Сред тях:

–          Дигатализация на здравеопазването, цифровизация на здравната история на всеки пациент и достъп до тази информация от интернет;

–          Поетапно изграждане на „умни“ градове и на системи за управление на градска среда и градския транспорт чрез умни градове;

–          Екоплатформи за контрол на въздуха, водата и почвата;

–          Нов тип медицински платформи за дистанционна диагностика и лечения;

–          Строителство на „умни“ сгради и т.н.

Управлението на ГЕРБ увеличи администрацията от 82 000 д. през 2009г. до 139 000 д. – през 2020г. Тази политика е изцяло погрешна. Чрез дигитализацията на управлението ние възнамеряваме да намалим разходите за администрация с 1,2 – 1,5 млрд. лв. годишно.

Съвременната българска държава се нуждае от кадрова революция, която по същество е революция на знанието, революция на модерността, революция на модерността, революция на политическия морал.

Нишовата стратегия в икономиката предполага науката и образованието да се превърнат в директен генератор на инвестиционни проекти. Връзката образование – наука – инвестиционни ниши е определяща за Програмата за ускорение и за увеличаването на темповете на икономическия растеж.

Трябва да разберем: Светът навлиза в нова фаза на технологична революция (роботи и електромобили, генетика и изкуствен интелект, тотална дигитализация на услугите, финансите, градската среда). България не може в тези условия да си позволи повече изоставане и пасивност на държавата. Ние трябва да намерим своите място на новите технологични пазари, да утвърдим своите научни приоритети. Самата държава следва да подчини своята кадрова политика на технологичния напредък и да обвърже образователните реформи със своята нишова стратегия.

В областта на началното и средното образование нашите експерти са разработили принципно нова учебна програма, основана на работа с компютри – от четвърти до дванадесети клас. Целите, които си поставяме, са няколко:

Първо. Чрез нови единни учебни програми и единни системи за дигитализиран контрол на познанията да се уеднаквят критериите на учениците и по този начин да дадем равен старт при развитието на децата.

Второ. Нашето начално и средно образование следва да излезе от старата „тебеширена педагогика“ и да премине към по-модерни начини на преподаване и към стандарти, които отговарят на най-добрия световен опит. Всеки български ученик с компютър след 4 клас – това е цел, която си поставяме като особено важна.

Трето. Програмата за дигитализация на образованието, която предлагаме е насочена към ранно откриване на талантите и предпочитанията на българските младежи. Тя предполага по-ранна профилираност, включително за тези, които желаят да започнат работа веднага след завършване на средното си образование. Ние сме категорични против разкъсването на връзката между средното образование и икономиката. Израз на държавно безсилие е липсата на достатъчно подготвени средни кадри за промишлеността и селското стопанство. Ако българското начално и средно образование се реформира и обвърже с нишовите приоритети на страната, това ще даде шанс на повече млади хора да работят в България.

Повишаване на образователните стандарти и на инвестициите в науката и във висшите учебни заведения са опорни точки на нашата политика. Университетите в България следва да се превърнат във водещи инкубатори на кадри за:

–          Държавното управление и администрация;

–          Фирмите, работещи в приоритетните нишови сектори;

–          Научните учреждания.

Ние предлагаме не висше образование въобще, а обвързаност с нуждите на икономиката, не финансиране на висши учебни заведения на бройка студент, а финансиране насочено към крайната реализация на младите хора. Според нас концентрацията на висшите учебни заведения е неизбежна, но тя следва да се обвърже с повишаване на образователните и научни стандарти. Ние смятаме да увеличим студентските стипендии, като ги подчиним на кариерната реализация на студентите в България. Трябва да разширим системата от стимули на научни постижения, както в университетите, така и в БАН и в другите научни учреждения. Убедени сме в необходимостта да издигнем ролята на БАН, не само като създател на научни продукти, но като идеолог на българската наука. Реформата на БАН е в пряка връзка с повишаването на бюджетните субсидии за нейните поделения.

Убедени сме, че спирането на демографската криза в България изисква всеобхватна образователна реформа. Колкото повече млади българи получават кариерна реализация, свързана с тяхното образование, толкова по-малка ще бъде икономическата емиграция. За нашата страна това е въпрос от стратегическо значение въпрос на оцеляване.

  1. IV. Нашата програма за борба с корупцията и за политически реформи

Борбата с корупцията по висшите етажи на властта няма разумна алтернатива. Тази борба не може повече да се отлага. Тя е ядро на нашата политика. Ние смятаме за реалистично да се стремим към нулева корупция в българската държава и към обществена нетърпимост към корупцията въобще.

Преди всичко трябва да подкрепим програмните заявления на новия Главен прокурор и на всички в съдебната система, които искат да се изясни истината за управлението на страната през последните тридесет години и да се сложи край на криминалния преход. Привестваме идеята за разследване на корупционната приватизация и сме съгласни да се отмени принципа на давност за големите приватизационни сделки.

Обръщаме особено внимание на тези сделки, които са извършени с офшорни фирми или зад  които се крият политици и техни подставени лица:

–          „Българска телекомуникационна компания“ АД (2004г.);

–          „Пловдивски панаир“ АД;

–          „Български морски флот“ (2007г.)

–          БГА „Балкан“, 1999г.

–          „Кремиковци“ АД – 1999г.

–          Електроразпределителни дружества – 2003г.

–          Комбината за тежко машиностроене в Радомир и Русе;

–          Завод „Бета“, гр. Червен бряг;

–          „Булгартабак“ АД;

–          Замените на гори и земи (2003 – 2009г.)

Разбира се, този списък далеч не е пълен, но ние ще настояваме за пълно разкриване на политиците и партиите облагодетелствали се от тези сделки. Не може да има честна държавна политика, когато досега управлявалите партии и техни лидери са си служили с корупционни средства и комисиони, за да печелят избори. Не можем да продължим напред в борбата с корупцията и развитието на страната, ако тези партийни лидери, които са извършвали или допускали такива сделки, продължат да ни управляват.

Прокуратурата на България започна разследване на българската криминална приватизация. Ние не само трябва да подкрепим тази идея, но и да призовем всички партии да извършат операция „чисти ръце“ в своите редици.

Нашата програма в борбата с корупцията включва сделки по важни инициативи:

  1. 1. Отваряне на всички приватизационни досиета и доклади на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и извършване на проверка от страна на ДАНС   за съмнителни и корупционни сделки.
  2. 2. Връщане на средства и имущества и разваляне на сделки ако в съда се докаже, че те имат корупционен характер.
  3. 3. За разваляне на всички сделки за заменки сключени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, за които се докаже, че са извършени в нарушение на закона и принципите на честната търговия.
  4. 4. Проверка на всички по-големи приватизационни договори и на тяхното изпълнение. Ако се окаже, че един договор е променен в ущърб на държавата или е подменен да се прилагат санкциите записани в съответния договор или той да се развали.
  5. 5. Разследването на прокуратурата за неплащане на такси по линия на хазарта в особено големи размери (500-700 млн. лв.) през януари 2020г. да се разшири и да разкрие носителите на „политическия чадър“, без който подобна злоупотреба не би била възможна.

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ се обявява за национално обединение около принципа „Чисти ръце“. Ние сме отворени за всички, които искат да спрат корупцията и да доведат тази борба докрай. Същевременно всички наши ръководители и всички наши сегашни и бъдещи съюзници трябва да знаят, че всеки носи лична отговорност за своето законопослушание и своята почтеност.

Нашето Движение смята, че не могат да бъдат оставени без последствие случаите, когато висши политици осигуряват многомилионни договори, привилегии, концесии и евро средства за свои приближени и олигарси, а след това получават част от тези средства за свои лични нужди.

Ние сме убедени, че принципът „аз на тебе – ти на мене“ е форма на организирана корупция, която се разшири особено много при правителството на Сергей Станишев и Бойко Борисов и засегна дейността и на двамата премиери.

Операцията „Чисти ръце“ следва да се проведе до края на 2020г. Ако искаме да направим прелом в българската политика, ние не трябва да допуснем нито един кандидат-депутат да бъде замесен в корупцията по висшите етажи на властта. Това се отнася и до някои от лидерите на сегашните парламентарни партии.

Изчистването на образа на България, операцията „Чисти ръце“ са само една страна на модела. Втората е бъдещето, утрешното управление на страната.  Движение „ЗАЕДНО за промяна“ е проучило внимателно опита на страните с най-ниска корупция в Европа – Финландия, Дания, Швеция. Ние разполагаме с пълен набор от инструменти за свеждане до нула на корупцията по висшите етажи на властта. Сред тях:

–           Механизъм за установяване на пълна прозрачност на публичните разходи.

–           Увеличаване на броя на публичните регистри за сделки с държавно имущество, обществени поръчки, концесии и т.н.

–           Създаване на Държавна комисия за остойностяване към Министерството на финансите, което да въведе ред в цените на търгуемите държавни активи.

–           Текущо информиране на цялото население за приходите, разходите и финансите на държавата чрез специална електронна платформа.

През последните 25 години и особено след 2005г. в страната се създаде особена, държавно олигархична власт. Това е власт при която:

–           Изпълнителната власт разпределя към свои близки фирми (обръчи от фирми), европейски средства, държавни поръчки, концесии и т.н.

–           Отхвърля, чрез различни държавни институции (КЗК, КФН и др.) чужди инвеститори и ги заменя с фирми, близки до властта;

–           Поставя под контрол на най-влиятелните медии и потиска независимите журналистически разследвания;

–           Отнема бизнеси от едни фирми и ги подарява на други, като демонстрира постоянно различно отношение към „своите“ и чуждите фирми;

–           При данни за корупция, организират пропагандни кампании от тоталитарен тип с цел омаскаряване на авторите на сигналите или отклоняват вниманието на обществото с други пропагандни клишета.

–           ГЕРБ и неговия лидер така и не разбраха, че строейки такъв тип власт, те разрушават самата демокрация, убиват конкуренцията, отблъскват чуждите инвеститори. Ние от Движение „ЗАЕДНО за промяна“ искаме не само да призовем народа да не допуска повече ГЕРБ във властта, но да променим характера на самата власт. Нашата цел е да възстановим европейския характер на българската демокрация, а това означава:

–           Да не делим повече фирмите на „свои“ и „чужди“

–           Да възстановим независимостта на различните държавни комисии и спасим по този начин закона и конкурентната среда;

–           Да възстановим нормалната конкуренция и да премахнем монополите и монополните зависимости;

–           Да спрем раздаването на европейските фондове „само на свои“;

–           Да върнем свободата на медиите.

Къде поради ниска компетентност, къде поради корупционни зависимости ГЕРБ разрушиха не само медиите, но и пазарните свободи. Привилегиите на властта замениха свободната конкуренция. Партийните субсидии създадоха неравноправие в изборния процес. Корупцията унищожи чувството за справедливост и формира у българина трайно безверие.

  1. V. За единението на българската нация и за спирането на демографската катастрофа

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ има три стратегически програмни приоритета – да ускори икономическия растеж и удвои доходите, да отстрани от властта корумпираното-олигархично управление, което ни управлява вече 10 години и да възстанови единението на българската нация.

Днешната българска нация е силно разединена. Тя се дели на фили и фоби;  на бедни и богати;  на българи, цигани и турци; на православни, католици и мюсюлмани;  на европейци и евроазийци, на патриоти и нихилисти. Разединението на българската нация е достигнало опасни граници, които поставят под въпрос самото й оцеляване.

ГЕРБ и нейният лидер не разбират това. Те нехаят, че близо 2 млн. българи напуснаха трайно страната, от които почти половината при тяхното управление. Те нехаят, че раждаемостта у нас е два пъти по-малка от смъртността и че ние българите бяхме обявени от ООН за най-бързо топящата се нация в света.

Бедният и разединен народ е винаги под угрозата на демографския срив. Слабата и корумпирана държава не може да обедини народа си. Тя по-скоро го отчуждава, обезверява. Държавата е символ на националното единение и неговия най-силен инструмент. Когато тя отсъства като фактор на единение, тогава настъпват емиграция и загуба на национална идентичност.

Движение „ЗАЕДНО за промяна“ разработи предизборна програма за възстановяване на националното единение. Върху тази програма ние искаме да привлечем към себе си най-широки национални сили. Кои са основните положения на нашата програма?

Първо. Нашето Движение се обявява и смята да се бори с всички сили за историческо помирение на българския народ. Срамно и недопустимо е да се продължава разделението на нацията по повод на историята. Това е нашата българска обща история. Тя трябва да бъде изучавана спокойно и трезво, а не да бъде повод за партийни и обществени разделения. Така наречените исторически партии следва да пристъпят своя егоизъм и да поглеждат в бъдещето.

Неправилно е новите български поколения да бъдат възпитавани с дух на омраза едни към други, на разделения отпреди 70 или 100 години. Ние искаме да се инвестират повече държавни средства за създаване на запомнящи се културни образци, които да показват героите на българската история. Героите и жертвите от 1912, 1918, 1925, 1944-45 г. трябва да бъдат представени в цялата им сложност и противоречивост, в цялото им богатство и сила. За да съберем българите отново, следва да върнем единството на своята история.

Второ. Ние от Движение „ЗАЕДНО за промяна“ ще водим политика на формиране на стабилна „средна класа“. Вместо сегашното разделение на 3% богати, 30% крайно бедни и  65% живеещи в несигурност със средни месечни доходи от около 500 евро. трябва да формираме стабилна средна класа, която да включва повече от 70% от всички граждани.

Единение на нацията има, когато държавата подпомага бедните и ангажира богатите в борбата за социална хармония. Опитът на социална Европа тук е безценен. Ние ще предприемем всички познати механизми за намаляване на бедността чрез по-справедлива данъчна система, необлагаем данъчен минимум, промяна в системите за социално подпомагане и т.н.

Трето. Ние се обявяваме за нова регионална политика. Това, което направиха правителствата през последните 20 години и особено трите правителства на Б. Борисов е разделение на България на няколко богати града и обезлюдяване на 2000 села и повечето малки и средни градове. Такава политика принуждава населението на селата и малките градове да напуска родните места. Бедният северозапад все повече се превръща в беден север.

Ние възнамеряваме с икономически средства и чрез инвестиции да свържем повече производства в по-слабите общини. Готови сме с проект за ново териториално деление. Ще приложим нова регулация за българското фермерство, което ще възроди стотици села.

Четвърто. През 90-те години на ХХ в. с много мъдрост и търпение ние съхранихме етническия мир в страната, създадохме наш, български етномодел. Днес това вече не  е достатъчно.

Икономическото положение на ромското население е повече от тревожно. Десетки хиляди млади роми не работят, не учат. Много от тях са носители на тежка битова престъпност. Въпреки усилията на полицията, тази престъпност взима вече хронични размери. В неравностойно положение са и повечето общини, където предобладават български турци. Доходите на това население остават по-ниски, а работните места са абсолютен дефицит.

Ние предвиждаме да създадем нови работни места, чрез насочим програми на населението. Нашата етническа политика трябва да бъде насочена към икономическата интеграция на всички етности, на всички общини. Само така можем да хармонизираме българското общество и да постигнем единение на цялата нация.

София

II.2020г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*