ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ: Ние в „ЗАЕДНО“ говорихме абсолютно същите неща – и за корупцията, и за изоставането, и за необходимостта от масирани реформи, и за изчистването на висшия политически елит от всичко, което е компрометирано: ШАМАРЪТ КЪНТИ С НОВА СИЛА: Българската корупция вече е нетърпима и за европейските партньори, извадете имената!

Каллендар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май   авг. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Докладът на ЕК от 3 юни беше окачествен от редица политически наблюдатели като шамар за управлението. Може и така да се каже. Но по-важното е, че в този доклад има няколко нови и изключително фрапантни неща. Това е текстът, че корупцията в България е изключително висока и вече нетърпима за нашите европейски съюзници, и второ – че болшинството от сигналите за корупция се отнасят до хора с висши политически длъжности! Това е смразяваща теза, която всички в България знаят, че е вярна, което я прави още по-тежко предизвикателство за нашата страна.

Няма как да се продължи напред, ако на тези текстове не се отговори с масирани реформи. Първо, да се каже ясно кои са тези хора. Сигналите за които говори ЕК са известни на главния прокурор, на неговите заместници, на министър-председателя, на други висши политици и магистрати. Известни са по всеки казус. И когато това се премълчава, вината поемаме всички – по-малките инвестиции, по-скъпите кредити, по-големите лихви и растящото пренебрежение.

Ако вземем всички текстове от доклада на ЕК, общият извод е ясен: или реформи, или трайно оставане в периферията на ЕС. А това означава растяща емиграция и обезличаване на цялата българска нация. Така че, жребият е хвърлен.

Ние в „ЗАЕДНО“ говорихме абсолютно същите неща – и за корупцията, и за изоставането, и за необходимостта от масирани реформи, и за изчистването на висшия политически елит от всичко, което е компрометирано.

Аз прекарах осем години в съдебен процес, който три съдебни състава нарекоха излишен, че такова обвинение изобщо не е трябвало да има. Но кукловодите, които стояха зад това обвинение – бившият президент Първанов, бившият премиен Станишев, част от сегашното управляващо мнозинство на ГЕРБ – всички тези пора искаха не просто да ме отстранят от политическия живот, те искаха да присвоят големи чужди структури – „Кремиковци“, ЦСКА, те реализират предумишлени фалити, което по смисъла на европейските закони е престъпление.

Тези хора няма как да останат безнаказани, няма как рано или късно да не им се поиска отговорност. Защото зад това стои огромна корупция на висще политическо ниво. И това са лица, които винаги с подобни действия, с подобни схеми са търсили облагодетелстване или за себе си, или за своите партии.

Настъпва време на равносметка, а в някаква степен и на възмездие. Ако някой мисли, че ще се измъкне от тези оценки на ЕК, жестоко се заблуждава. Това не са отделни мнения, зад тях стоят специални служби, информационни структури, политически образувания.

Колко комично беше тези дни, когато изявленията на холандският външен министър бяха обявени от някои наивници като негови лични или на неговото правителство позиции! Всеки, който разбира от европейска политика знае, че правителство като холандското не може да вземе самостоятелна категорична позиция, че противопоставянето на холандски политици на германска или официална позиция по повод на отделен член на ЕС е недопустимо и никога не се е случвало. Така че става дума за пряка връзка между изявленията на холандския министър и доклада на ЕК. А общият резултат е ясен – не на Шенген, не на стандартна процедура за влизане в чакалнята на еврозоната, не на премахване на мониторинга.

И от всичко това е ясно едно – корупцията по високите етажи на властта и липсата на реформи няма как да ни сближат с европейския начин на политически и обществен живот.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*