ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ: Системните партии на фиска купуваха на воля повече от десетилетие социолози, политици, структури, гласове с държавни и безотчетни средства: ЗАКЪСНЯЛА СПРАВЕДЛИВОСТ: Партийните субсидии разрушиха политическия живот в България

Каллендар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май   авг. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 

Предложението за намаляване на партийните субсидии на един лев е правилна, макар и закъсняла мярка. В случая даже не е важно какви са мотивите на Борисов и ГЕРБ за неговото внасяне.

Има няколко основания да се каже, че тези субсидии, прилагани повече от 10 години практически разрушиха целия политически живот в страната и го превърнаха във фасадно явление. Когато няколко богоизбрани партии получават многомилионни средства – за изминалите години те са повече от половин милиард! – това прави тези партии независими от гражданското общество, превръща ги в институции на фиска, обезобразява техния демократичен характер. Това позволява на тези т. нар. „системни партии“ да купуват социолози, медии, политици, структури. А всички останали да гледат отстрани. Защото няма как да има политическа справедливост, когато едни работят с десетки милиони, а други нямат право да получават никаква помощ нито от държавата, нито от частния бизнес и единственият им ресурс е членският внос до 10 хил. лева годишно, който обикновено се преследва.

В действителност тези субсидии, въведени от злополучния премиер Сергей Станишев деформираха самата идея за демокрация, самата идея за конституционна равнопоставеност на гласа на българския гражданин. Каква равнопоставеност, когато тези, които искат да се обявят срещу управлението, срещу парламента и правителството, които искат промяна, нямат никакъв шанс дори да стигнат до избирателите. А другите имат неограничени възможности да плащат и предплащат.

Самата идея за такива субсидии – най-големите в Европа! – доведе до куп отрицателни явления, сред които купуването на гласове, корпоративния вот, купуването на социологически агенции или до заличаването на независимостта на медиите по повод на най-важното – изборите в една страна.

Субсидиите „Станишев“ ще останат в историята на България като едно от най-лошите неща. Що се отнася до ГЕРБ, те забавиха тази промяна, която беше обещавана многократно. Забавиха я и по още една причина, която е недопустима – в демократичния свят, когато се проведе референдум, реакцията на политиците трябва да е мигновена. От референдума, в който народа поиска партийните субсидии да бъдат свалени на един лев, минаха повече от пет години. И в тези години изборите бяха правени по стария любим на номенклатурата начин – за партийни нужди да се взимат пари от бюджета, при това безнаказано и срещу волята на народа.

Впрочем тук има и още нещо: мантрата, че ако тези субсидии отпаднели, партиите щели да изпаднат в зависимост от олигарсите. Става дума за нагла лъжа. Защото през всичките тези години натискът върху бизнеса за пари и за корпоративен вот не само, че не намаля, а се увеличи. Нещо повече – ако се направи истинска проверка на разходите на богоизбраните партии и техните привилегии във вид на субсидии, ще се види, че много често партийните субсидии са използвани за препиране на пари, идващи от частния бизнес. Или замяна на скритите рушветчийски пари, които се представят за субсидии и се харчат, а в действителност самите субсидии стоят отделно. Наглостта стигна дотам, че това бяха единствените публични разходи, които никой не може да провери – което доведе и до комичната история с надвзетите пари от бюджета през последните две години.

Така че, въпреки че ГЕРБ се възползва по най-бруталния начин от субсидиите „Станишев“ и поддържаше властта си чрез тях, все пак трябва да се каже, че това решение заслужава одобрение. Трябва да се радват и всички тези, които се бориха през годините срещу субсидиите – и шоуменът Слави Трифонов, и българската социалдемокрация, и редица активни граждани като Минчо Христов, Велизар Енчев.

Правдата трябва да се казва такава, каквато е. Дори когато част от тези хора са се присламчили към някои от богоизбраните партии. Истината все пак пробива, макар и със закъснение.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*