ДИМИТЪР МИТЕВ защити докторска степен във Философския факултет на СУ"Св. Климент Охридски" с дисертация на тема "Основни тенденции и трансформации на влиянието на кадрите на тоталитарната ДС върху ръководствата на държавни и други институции в Рерублика България(1990 - 2019 г.)". Научен ръководител ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ. Една докторска дисертация подрежда пъзела във взаимоотношенията между обществото на прехода в България и мимикриращия апарат на ДС: БОЛЕЗНЕНАТА ТЕМА: Как ДС повлия на прехода в България

Каллендар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май   авг. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Темата за дейността и структурата на службите за вътрешна и външна сигурност в държавите, попаднали под влиянието на Съветския съюз след Втората световна война, е не просто историческа. Макар и над четвърт век по-късно след формалния край на съществуване на тези структури, в обществата, в държавите от източна и централна Европа се изказват гласни и негласни мнения, съмнения и догадки относно продължаващото задкулисно влияние на кадри на тези служби в политическия, икономическия и обществения живот на съответната държава.

Така започва научната разработка на Димитър Митев, с която той защити докторска степен вчера в СУ“Св. Климент Охридски“. Научен ръководител на дисертацията е проф. Александър Томов.

Дебатът за влиянието на кадрите на ДС е част от дебата за българския преход – мненията са разнопосочни, противоречащи си дори.

Колко на брой бяха щатните и нещатните служители на ДС в България? Ива ли семейно-династична сплотеност в хората на системата? Как кадрите на ДС се инфилтрираха в обществените, икономически и политически структури на прехода е нас? Какви са взаимовръзките им с криминалния контингент и сенчестия бизнес? Йерархична или мрежова е днес структурата на функциониране на някогашния апарат на ДС?

На всички тези въпроси и на още много други отговаря аргументирано в докторантурата си Димитър Митев. Поради големия обществен интерес и задълбочения подход на автора, научният труд скоро ще се появи във вид на монография на книжния пазар у нас.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*