Вижте репортажа: Радослав Радославов представи научното си творчество

Каллендар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.   февр. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Университетският преподавател е автор на осем научни монографии. С тях се опитва да си отговори на въпроса защо другите народи живеят по-добре от българския.

Университетският преподавател по публична администрация гл. ас. д-р Радослав Радославов представи в Дупница своето научно творчество. Организатор на събитието, което предизвика голям интерес от страна на местната общественост, беше читалище „Ген. Г. Тодоров“ със съдействието на СОСЗР. В презентацията се включиха лидерът на „Българска социалдемокрация – Евролевица” проф. Александър Томов,  акад. проф. Иван Величков – бивш преподавател на автора и рецензент на седем от научните му трудове и председателят на дупнишкото военно читалище и заместник-председател на СОСЗР – Дупница полк. Стоян Ушатов. 

Сред представените осем книги на Радослав Радославов бяха „Адмнистративно-териториално устройство на Европа, Локална и регионална демокрация“, „Пулсът на времето, Избрани политически статии, интервюта и документи“, „Индия – Държавно управление, щатски и местни власти. Икономическо и социално развитие“, „Общинските полиции“ и  „Арабският Магреб и Египет. Държавна организация, местно и регионално самоуправление“.

Само в рамките на последното си научно изследване Радослав Радославов е превел над 200 закона от английски, френски и арабски език. В почти всичките си книги той се стреми да покаже моделите на управление в отделни държави, като едновременно с това сочи своите предложения, които според него са приложими в българските условия. Основните му разсъждения обхващат децентрализацията на властта, която успешно се практикува в богатите държави. Според него истинският политик не живее от политикита, а за нея. Казва, че мечтата му е да разбере защо другите народи живеят по-добре от българския.

Аз не пиша, за да избягам от България. Нищо материално не съм спечелил от тези книги, по-скоро съм загубил. Мечтая за България, която ще бъде богата, свободна, а самото управление ще слезе при гражданите. Либия, която е фронтова държава с национално правителство без никакъв авторитет има по-всиок БВП от България. Нацията ни загива, значи има нещо сбъркано в самите нас. При тази природа и дадености, без да гръмне пушка, икономиката ни е разрушена, няма земеделие, в състояние сме на тотална морална деградация. Какво ще оставим за тези след нас – една пустееща територия или ще започне постепенно възвръщане на България? За да си компетентен, трябва да ползваш различни модели, които реално съществуват и да ги сравниш с действителността в България. Това е сърцевината на сравнителната публична администрация. Това не означава да вземеш един чужд модел и да го копираш, а да го приложиш творчески към нашите условия. Това са различни устройства на местни и регионални власти, на държавна администрация в различните държави. Използвам техните предимства, като ги предлагам за нашето развитие. И да обиколиш всички страни в света, не можеш да придобиеш тази информация“, каза гл. ас. д-р Радослав Радославов.  

Акад. проф. Иван Величков  отбеляза, че трудовете на Радославов обхващат огромна научна информация в сферата на публичната администрация и управление, като се отделя голямо внимание на съпоставка с европейски, азиатски и арабски институции. Според акад. Величков понятията „антика“, „класика“ и „реалност“, които са присъщи за българския интелект могат да бъдат сверени и проследени от всички нас, така както е успял да направи авторът. „За толкова кратко време са създадени сериозни публикации и трудове, които оставят размисъл у всеки, който ги е прелистил. Аз съм благославял отпечатването и пускането на тази продукция. Не искам да демонстрирам признание, но съм много радостен, виждайки един мой възпитаник как израства и трупа опит. Наистина се гордея като виждам тези обемни трудове. Това е едно сериозно проучване със сериозен научен коментар. Такава богата информираност много малко хора притежават“, коментира акад. Иван Величков.

Според проф. Александър Томов Радослав Радославов залужава признателността на своите съграждани. Според Томов изследванията на автора  могат да окажат голямо и положително влияние в местното самоуправление, което е в състояние на криза в цялата страна.

Знанието прави личността. Колкото повече знания има човек, толкова повече личността преобладава и се налага над обществото. Трябва да поздравя Радослав за неговата уникална последователност. Той следва логиката на търсене на знанието. Безспорен факт е, че иска да запознае българския читател със състоянието на политическата власт по всяка част на света. Ясно е, че 2/3 от всички общини са в състояние на технически фалит. България не може да продължава така, предстои й огромна промяна. България е най-бедната европейска държава, но е и страната с най-голяма социална диференциация, с най-бързо умиращи хора, с най-малко раждащи се деца, с най-ниска продължителност на живота. Това е резултат от случващото се от поне последните 15 години. Вместо да дръпнем към ЕС, ние се сринахме икономически и произвеждаме 7000-8000 евро на глава от населението, което е на нивото на африканска държава. Знанието се срина в България, него го няма. Подаваме си ръцете в името на промяната, в противен случай не виждам перспектива. Тенденцията е ужасяваща, раждаме средно 45 000 деца, умират 120 000, като добавим емиграцията, намаляваме безвъзвратно всяка година. Ще останем територия без българи, без никакво бъдеще. Не бива да се допуска. Нашата държава представлява система от сделки. Те се правят всеки ден, за да се поддържа властта. За съжаление, в повечето общини се случва именно това. Благодаря на проф. Величков, че създава такива кадри, за да получи колегата една отдавна заслужена позиция. Можем да кажем, че в Дупница е израснал един човек, който представлява национална ценност“, сподели проф. Александър Томов.

Председателят на НЧ „Ген. Г. Тодоров“ и зам.-председател на СОСЗР полк. Стоян Ушатов  се спря върху труда „Общинските полиции“. Той сподели своя опит в тяхното сформиране в България и допълни, че на този етап в сферата царуват неграмотността и незнанието.

Голяма част от присъстващите се включиха в обсъждането на научните трудове, които бяха определени като фундаментални. Всеки един от тях подкрепи вижданията на Радослав Радославов и му пожела дълголетие и ползотворна работа. Пожелания бяха отправени към автора да подготви в скоро време книга, посветена на развитието на Китай и Америка. Изразиха възхищение, че Радославов е надминал Шекспир по производителност като брой страници, като приликата между двамата според тях е, че засягат обществени отношения и състояния.

Радослав Радославов от 10 години е хоноруван преподавател по „Публична администрация” в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в град Благоевград. Преподава и в Европейския политехнически университет в България, а наскоро стана почетен доцент на Академия за иновации и развитие на висшето образование. Радославов има практически опит и в областта на политиката и местното управление. Освен че е заместник-председател на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”, зад гърба си има три мандата като общински съветник в Дупница. Бил е кандидат за кмет на общината и кандидат за вицепрезидент на Република България от партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”.

 

Още:

http://viaranews.com/?p=296777&fbclid=IwAR3iPjt0I2SJFBF_MkHP-6zsar9UX3cRyjxCrfVX4y6GKx-wtWmOx5i3VMY

Вижте репортажа:

https://csw.bg/tvz/%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-15-1-2019%D0%B3/?fbclid=IwAR1dykhXdlGXACSX7bVORwT0FoIkmaHaMuHVRm-tGHu5w0Mn_VK_uDJLL_k

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*