Поведението на партиите били във властта през последните 20 години не отговаря на критериите за принципност, законност и почтеност: Александър Томов – Бургаската прокурорска акция извади на показ безкрайните лъжи в българския политически живот

Каллендар

август 2018
П В С Ч П С Н
« юли   сеп. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

С последните си действия прокуратурата уличи зам. председателят на Общинския съвет в Бургас от листата на БСП Бенчо Бенчев във връзки с организирана престъпна група и по-специално с лидера ѝ Митьо Очите.

По повод на тази прокурорска акция лъснаха толкова много лъжи, с които е пълен нашия политически живот. Понякога си мисля, има ли край това – и ще кажа няма, защото самата система е поразена. Защото и двете основни партии, а заедно с тях всички основни партии, които последните 20 години са на власт са свързани с поведение, коета във всички случаи не попада под критерия за европейска принципност, законност и почтеност.

Първата лъжа. От думите на друг съветник социалист от Бургас стана ясно, че БСП е получила от Бенчо Бенчев само за последните избори между 20 и 50 хил. лв. В единия случай уважаемият господин местен депутат каза двайсет хиляди, в друг случай – петдесет, не било много сигурно, но било толкова горе-долу. И в двата случая става дума за нарушение на закона. Както е известно дарения с такъв размер са забранени от закона, който позволява едно физическо лице да дарява максимум 10 хил. лв. годишно, а на юридическите лица подобно нещо не се позволява.

Втората лъжа е още по-значима. През далечната вече 2009 г. – бившият премиер Сергей Станишев, с когото едва ли има някой, който да се гордее – обяви, че оттук нататък бюджетът ще финансира парламентарните партии, при това в огромни размери, че това било лек, заслон, гаранция срещу зависимостта на политиците и финансирането им от отделни частни лица и богаташи. С други думи лявата партия БСП прие закон, с който бюджетът започна да финансира парламентарните партии.

Оказва се, че въпреки, че БСП е взела за последните десет години над 110 млн. лв. за партийни нужди, а ГЕРБ над 155 млн. лв., пари от частни бизнесмени продължават да вървят към тези партии. Дали защото не им стигат стотиците милиони? Или защото просто се вършат някакви други услуги под масата? Всичко това е безспорно, видимо. Лъжата, че огромните бюджетни субсидии са били за да се премахне финансирането от частни структури и зависимости от тях, както и от частни богати лица ще излезе гигантска лъжа. То е видно, защото и при ГЕРБ и при БСП пари текат, не защото тези бизнесмени са заинтересовани, а защото играта е просто такава:

Аз на теб, ти на мен! Ти ще дадеш! Аз ще дам! Ти ще получиш ключова позиция в общинския съвет в Бургас – но срещу това ще дадеш 50 или 40, или 30 хил. лв…

Третата голяма лъжа. Тя е особено значима в момента почти навсякъде – уважаемите български политици от основните политически партии нямали връзки с престъпния бизнес. Напротив – имат. И не е само Митьо Очите. Става дума за целият този бизнес, който завладя плажната ивица, който завладя хотелите и ги превърна в свои. Целият този престъпен бизнес, който се надява на ниски данъци за богаташите, който плаща осигуровки и данъци, когато се сети – всичко това е част от нашата мила родна картинка.

Ако някой се обади, то непременно ще последва някакъв удар. Никога няма да забравя, когато публично нарекох сделките със заменките, през далечната 2008-2009 г. „Престъплението на века“, каква репресия последва срещу мен.

Престъплението на века“, защото тогава в частни джобове изтекоха най-апетитните български имоти. Вероятно ставаше дума за четири милиарда лева. Бюджетът беше ощетен с гигантска сума. Но той винаги е ощетяван. Не само със заменките. И с КТБ, и с приватизационните договори, с продажбата на офшорки на всякакъв вид държавни активи…

Последната лъжа. Тя действително е много смешна. Както често казваме трагедията преминава в комедия. Другарката Нинова се възмущава от Бенчо Бенчев, нарежда, той вече е изключен, предлага му се да се махне от редовете на БСП… А в действителност Бенчев контрира и каза, че всички големи политици са били в неговия дом на гости. Каза също така, че отношенията му с българската политика са като отношения с приятели. Можете ли да повярвате, че четири мандата в общинския съвет Бенчо Бенчев и неговите връзки не са били известни на другарите от БСП? Естествено е, че това не звучи сериозно. Говореше се и за скъпите му коли, и за всичко останало, но това, разбира се, си е негова работа, ако парите са законни. Смешното е, че сега, когато се е спукало гърнето, другарката Нинова призовава за скъсване с прехода. Ами, че този преход нали е правен от тях? Те са партията, която най-много е стояла на власт през тези изминали 25 години, че и повече. И в случая с Бургаския общински съвет, разбира се, че тези листи не са правени без нея, те са подписани или от нея, или от нейните предшественици.

Разбира се, Бенчо Бенчев може да се оправдае, може да не бъде доказана никаква негова директна вина, но така или иначе вчера и днес отново гръмна истината за това колко много лъжи и като позиция и като приказка, колко много нисък морал, колко много неща, които България не заслужава.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*